Nopeat (1-3 pv) toimitukset Kuhmosta!  Suomalainen AVAINLIPPU verkkokauppa.
100% tyytyväisyystakuu! 


Vieraskynä: maksuton mindfulnessharjoitus ja aistimeditaatio

Hei, olen Lotta Impivaara; savolainen kahden ihanan kouluikäisen äiti, joogaopettaja, pian valmistuva eräopas ja ennen kaikkea elämän, henkisyyden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ikuinen oppilas. Inspiroidun mm. luonnon kauneudesta, ihmisistä ja ihmismielen liikkeistä, seikkailuista ja vapaudesta sekä rohkeudesta elää arvojensa mukaista elämää. Haaveilen kirjan kirjoittamisesta, oman koti-luontopaikan löytämisestä sekä lisääntyvästä läsnäolon tunteesta. Saan kunnian olla seurassanne näiden vieraskynäkirjoitusten muodossa antaen teille toivottavasti inspiraatiota mm. läsnäoloon ja pysähtymiseen, itsemyötätunnon lisäämiseen, sekä luontoyhteyden parantamiseen. Tulen jakamaan teille myös käytännön vinkkejä ja harjoituksia edellä mainittuihin teemoihin, joista toivon olevan teille hyötyä omassa arjessa. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Kevään tasapaino + ilmainen mindfulnessharjoitus!

Auringonvalo lisääntyy, linnut ovat aloittaneet konserttinsa ja luonto herää talven jäljiltä pian taas heleänvihreään loistoonsa. Luonnon vahva kasvuenergia ja lisääntyvä valo vaikuttavat myös meissä, toisia hurjasti energisoiden, toisia vielä talven horroksesta hieman säikäyttäen. Kevät onkin niin sanottu luonnon välitila; tunnemme vielä talven pitkän pysähtyneisyyden ja pimeyden, mutta samaan aikaan voimme jo aistia häivähdyksen kesän tulevasta lämmöstä. Energia ja liike lisääntyy ja saakin lisääntyä, mutta samaan aikaan liiallinen toiminta voi rohmaista energiavarastomme hetkellisesti tyhjiin. Kevät muistuttaakin meitä kauniisti liikkeen ja levon, tekemisen ja pysähtyneisyyden tasapainosta. Mutta mitä ihmettä tämä voisi tarkoittaa käytännössä?

Pese ikkuna tai pari, mutta älä ota paineita koko kodin täydellisestä kevätsiivouksesta. Haravoi pihan yksi nurkka, ja istahda välillä nauttimaan kupponen lämmintä juomaa heräilevää luontoa katsellen. Innostu uusista ideoista ja energiasta, mutta anna niiden löytää rauhassa toteutuksen muotonsa, aikansa ja paikkansa. Kuulostele kaipaako kehosi rentoa metsäkävelyä vai vahvistavaa voimailua, ja virkistyisitkö ystävien näkemisestä vai yksinolosta. Kevät tulee keikkuen, ja näin ollen tekemisemmekin saa vaihdella energiatasojemme mukaan.

Kiinalaisen lääketieteen vanha viisaus muistuttaa meitä keväällä myös puhdistautumisesta. Kevät on puuelementin aikaa, joka kehossamme symboloi maksamme toimintaa. Maksa tarvitsee toimiakseen liikettä, mutta se toivoo myös kevennystä ”töihinsä” puhdistaessaan talven aikana nautitut tuhdimmat padat ja lohtusuklaat. Maksa rakastaisikin nyt runsasta vedensaantia, viherboostia sekä alkoholin, sokerin ja kahvin vähentämistä.

Mielen puhdistamiseen taas auttaisi älylaitteiden käytön vähentäminen, luonnossa oleminen sekä pienien hengähdyshetkien antaminen itselle päivän mittaan. Annankin teille seuraavaksi helpon luonnossa tehtävän mindfulness-harjoituksen, joka kirkastaa ajatuksia, rauhoittaa mieltä ja aktivoi meidän parasympaattista hermostoa, tehden meistä huomattavasti leppoisempia kevätkavereita myös perhettä, työkavereita ja ystäviämme ajatellen. Kevät onkin parasta aikaa metsäilylle, koska saamme rauhoittua luontoon ennen inisevien ystäviemme saapumista.

AISTIMEDITAATIO METSÄN HELMASSA

Etsi itsellesi mieluinen, rauhallinen ja turvalliselta tuntuva metsäpaikka. Asetu istumaan mukavan kannon tai kiven päälle, tai voit jopa heittäytyä pitkälleen kuivalle mättäälle. Varmista, että asentosi on niin mukava ja rento, että voit viettää siinä hetken aikaa paikallasi pysyen. Sulje halutessasi silmät ja ota muutama voimakkaampi sisään-, ja uloshengitys ja huokaise näin päivän tapahtumat pois.

Aloita aistimeditaatio keskittyen ensin kuuloaistiisi. Anna luonnonäänien kantautua korviisi ja keskitä kaikki ajatuksesi siihen, mitä kuulet. Aisti tulevatko äänet läheltä vai kaukaa, kuinka voimakkaita ne ovat, ja mistä lähteestä äänet tulevat. Kuule kuin kuulisit ensimmäistä kertaa elämässäsi muutaman minuutin ajan.

Seuraavaksi keskity tuntoaistiisi. Tunne kivi tai kanto, jonka päällä istut, tunne jalkapohjat maata vasten ja tunne kuinka voit levätä koko kehon painollasi Äiti-maan kannattelussa. Aisti ilman lämpötila, mahdollinen tuulenvire iholla tai lämmittävä aurinko kasvoilla. Keskity tuntemaan koko kehoasi seuraavan muutaman minuutin ajan.

Keskity sitten hajuaistiisi. Voitko tuntea metsän ja maan tuoksun tai miltä raitis ilma tuoksuu, kun se virtaa sieraimistasi sisään? Keskity hajuaistiisi muutaman minuutin ajaksi.

Viimeisenä voit raottaa hieman silmiäsi ja poimia näkökentästäsi jonkin luonnossa olevan kiintopisteen lähietäisyydeltä. Kun olet valinnut sopivan kohteen, katso ja tutki tuota kohdetta, kuin näkisit sen ensimmäistä kertaa. Tutki sen väriä, rakennetta ja muotoa ja sen pienimpiäkin yksityiskohtia. Tarkastele kohdetta muutaman minuutin ajan.

Lopuksi voit vielä sulkea silmät ja keskittyä omaan hengitykseesi tai ympäröivään luontoon kaikkia aisteja käyttäen. Herättele itsesi meditaatiosta lempeästi muutamalla voimakkaammalla hengityksellä ja esimerkiksi pienillä venytyksillä puuta vasten. Nauti aistimeditaation ja luonnon parantavista vaikutuksista!

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit