Nopeat (1-3 pv) toimitukset Kuhmosta!  Suomalainen AVAINLIPPU verkkokauppa.
100% tyytyväisyystakuu! 


Retkipyyhkeiden vertailu

Millainen on paras pyyhe ihmiselle, joka retkeilee ja matkustelee paljon? Perinteinen froteepyyhe vie todella paljon tilaa laukussa ja kuivuu suhteellisen hitaasti. Useimmat seikkailijat valitsevatkin pyyhkeekseen joko teknisen retkipyyhkeen tai hamam pyyhkeen, mutta kumpi on parempi? Tämän artikkelin luettuasi tiedät, millainen retkipyyhe on paras juuri sinun käyttöösi!

 

Teknisen retkipyyhkeen ja hamam-pyyhkeen ominaisuudet

Tänään minulla on vertailussa anopiltani lahjaksi saatu räiskyvän oranssi tekninen pyyhe, sekä Mairanin toimittama hempeän pinkki hamam pyyhe.

Ensimmäiseksi tarkastelen pyyhkeiden materiaalia ja valmistuspaikkaa:

Tekninen pyyhe on 88% polyesteriä, loput polymiadia. Polyester on todella yleinen materiaali teknisissä tekstiileissä, sillä se kuivuu nopeasti. Polyesterin huonona puolena on, että pestessä siitä irtoaa paljon mikromuovia. Pinnaltaan materiaali on pehmeää ja muistuttaa hieman mokkanahkaa. Pyyhkeen valmistuspaikaksi on merkitty Kiinassa sijaitseva Jiangsu.

Ilokseni huomaan, että Mairan -pyyhe on 100% GOTS-sertifioitua puuvillaa. Tämä ei ole hamam  pyyhkeiden kanssa itsestäänselvyys, vastaan on tullut myös polyesteripyyhkeitä, jotka hämäävät puuvillaisen oloisella ulkoasullaan. Hamam pyyhkeen materiaali on kevyttä ja ilmavaa, hieman karkeampaa kuin teknisen pyyhkeen. Mairan-verkkokaupan omistaja Suvi kuitenkin kertoo, että pyyhkeet pehmenevät käytössä lisää. Täältä pääset lukemaan pyyhkeiden hoito-ohjeita. Tämä pyyhe on valmistettu Turkissa.

 

Retkipyyhe sopii grammanviilaajille

Molemmat pyyhkeet on helppo pakata pieneen tilaan. Osalle ihmisistä myös painolla on väliä. Koska pyyhkeet ovat erikokoisia, ei painoa voi verrata suoraan, mutta lasken kankaan painon neliösentille. Hamam pyyhe on hitusen teknistä verrokkiaan kevyempi. Kaikista minimaalisimmalla painolla selviät, kun otat mukaasi hamam käsipyyhkeen

Hamam 250 g 95 cm x 180 cm = 0,15 g/cm2

Tekninen 180 g 78 cm x 128 cm = 0,18 g/cm2

Kumpi kuivuu nopeammin, tekninen pyyhe vai hamam pyyhe?

On aika tehdä suuri kuivumistesti. Valitsen pyyhkeiden kuivattelupaikaksi keittiön ovenkarmissa roikkuvan leuanvetotangon.

Tekninen retkipyyhe aloittelemassa kuivumistestiä

Päätän suorittaa testini niin, että lorautan molemmille pyyhkeille 1,5 dl vettä. Ensiksi testiin pääsee tekninen pyyhe. Yllätyksekseni vesi ei aluksi uppoa pyyhkeeseen, vaan läntti liikkuu sinne tänne, kuin elohopea. Liikuttelen länttiä kädelläni ja pikkuhiljaa vesi alkaa imeytymään. Puristelen pyyhettä, jotta vesi leviää tasaisemmin, ripustan sen paikoilleen ja käynnistän ajastimen. Kahden tunnin jälkeen pyyhe on melkein kuiva ja alan tekemään tarkastuksia viiden minuutin välein. Pyyhe on täysin kuiva 2 tunnin 15 minuutin ajan jälkeen.

Sitten hamam pyyhe. Vesi imeytyy pyyhkeeseen välittömästi, tämän jälkeen suoritan jälleen puristelukäsittelyn. Pyyhe on täysin kuiva 2 tunnin ja 20 minuutin jälkeen, aika tasaväkinen tulos! Ennakkoon oletin, että tekninen pyyhe olisi ollut nopeampi, mutta ehkä tämä oletus on ollut vain hyvän markkinointityön tulosta.

Nämä kuivumisajat ovat varmasti moninkertaisesti nopeampia, jos pyyhe roikkuu auringonpaisteessa ja tuulessa.

Käytännön kokemuksia erilaisista retkipyyhkeistä

Luonto-ohjaajan ja retkeilybloggaajan hommissa olen huomannut, että pyyhettä todella kannattaa pitää mukana, koskaan ei tiedä, mihin sitä tarvitsee. Retkipyyhe ei ole minulle pelkästään kuivatusväline, vaan tahdon sen toimivan tarvittaessa myös piknik-vilttinä, vaatteena tai makuualustana.

Hiekkarannalla makoillessa tekninen pyyhe päästää vähemmän hiekkaa läpi tiukemman kudontansa ansiosta. Toisaalta kaikki omistamani retkipyyhkeet ovat olleet hamam-kilpailijoitaan lyhyempiä, joten pyyhkeen päällä ei voi maata koko pituudelta. Hamam pyyhkeen pinnalle hiekka ei toisaalta tartu ollenkaan, kevyellä humpsautuksella saat pyyhkeesi puhtaaksi!

Snorklausretken lounastauolla hamam-pyyhe on kätevä pukea bikineiden päälle

Hamam pyyhkeessä pidän eniten sen monikäyttöisyydestä. Suuren kokonsa ansiosta sen voi kiepauttaa hameeksi tai hartiahuiviksi. Hamam pyyhe onkin pelastanut minut pari kertaa auringonpistokselta tai palamiselta nautiskellessani ulkomaiden hiekkarannoista. Tekniset pyyhkeet ovat yleensä liian lyhyitä käytettäväksi näin monipuolisesti. Tiiviimmän materiaalinsa vuoksi ne eivät myöskään tunnu esimerkiksi hartiahuivina yhtä miellyttäviltä, kuin ilmavat hamam -versionsa.

Myös kohteeseen matkustaessa hamam pyyhe on osoittautunut käteväksi. Kerran olimme matkalla Madeiralle, kun lentomme peruttiin ja päädyimme viettämään yön Porton lentokentällä. Lattialle levitetyn pyyhkeen päällä saatoin sentään kallistaa päätäni hetkeksi. Kannattaa pakata pyyhe käsimatkatavaroihin yllättävien tilanteiden varalta!

Pehmeää makuupaikkaa hamam-pyyhkeellä ei tietenkään saa tehtyä, mutta sentään vältyin likaisella lattialla makaamiselta!

Sopii pyyhe toki muillekin, kuin oman elämänsä seikkailijoille. Esimerkiksi avantouimarin ei tarvitse raahata mukanaan suurta laukkua, hamam pyyhe sujahtaa vaikka repun sivutaskuun. Meidän kotona pyyhe on joskus levitetty myös saunaan laudeliinaksi.


Teknisten pyyhkeiden plussaksi haluan mainita, että niiden mukana tulee usein kätevä kuljetuspussukka, jonka voi ripustaa vaikka repun ulkopuolelle. Toisaalta omissa repuissani on sen verran erilaisia hihnoja, että kyllä niissä voisi riiputtaa myös hamam pyyhettä.

Lopputulema: Kumpi on parempi, tekninen pyyhe vai hamam pyyhe?

Itselleni pyyhkeen painolla ja kuivumisvauhdilla ei ole suurta merkitystä, mutta mikromuoviton materiaali, monikäyttöisyys ja omaan makuuni paremmin sopiva ulkonäkö saavat minun valitsemaan hamam pyyhkeen.

Jos sinäkin haluat oman, ole tarkkana ostopaikan kanssa! Netti on pullollaan epäaitoja retkipyyhkeitä jotka eivät ole luonto- eikä ihoystävällisiä. Tarkkana kannattaa olla myös mistä hamam pyyhkeensäkin ostaa. Mairan -verkkokaupasta saat aidot tutkitusti haitta-aineettomat luomupuuvillaiset pyyhkeet!

Kerttu Komulainen

Kirjoittaja on kuhmolainen luonto-ohjaaja ja retkeilybloggaaja, joka on opiskellut myös vaatetusalaa

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit